Szpajza z sianem, sos z dzikiej róży, goździki, ciasteczko z mniszka lekarskiego, żel jabłkowy

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 ml śmietanki 36%
  • siano
  • białe wino słodkie
  • 50 g żelatyny
  • cukier puder
  • powidła z dzikiej róży lub świeże płatki
  • cukier kryształ
  • 100 ml soku malinowego
  • goździki jako kwiaty jadalne
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki
  • 100 g białka jaja czyli ok 2 sztuki jaj
  • 100 g płatków mniszka lekarskiego
  • 2 kwaśne jabłka
  • 5 g lecytyny
  • sok z brzozy

 

Opis przygotowania:

Siano podzielić na dwie części, z jednej sporządzić mocną esencję z dodatkiem wina białego a drugą część spalić. Śmietankę podgrzać, dodać esencję i troszkę siana palonego. Dodać cukier puder i żelatynę, wymieszać i przelać do foremek. Włożyć do lodówki na ok 40 minut.

Z cukru sporządzić karmel, dodać dziką różę i podlać sokiem malinowym, zredukować.

Wodę zagotować, dodać masło a następnie mąkę i zaparzyć ciasto. Ściągnąć z ognia, poczekać aż wystygnie i dodać jaja, zmiksować. Na sam koniec dodać mniszek lekarski i cukier. Piec w temperaturze 220˚C do momentu zezłocenia się ciasta.

Jabłka umyć, pokroić w drobną kostkę i zagotować z sokiem brzozy, zblendować, przetrzeć przez sito i dodać lecytynę.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę Paula & Dima z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  29