Ciasto rabarbarowe z budyniem muśnięte sosem wiśniowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 łyżeczek cukru

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

 

Opis przygotowania:

Ciasto rabarbarowe:

Rabarbar pokroić, zasypać cukrem i odstawić. Z przygotowanych składników wyrobić ciasto. Na samym końcu dodać śmietanę i żółtka, zagnieść i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć połową porcji ciasta wyjętego z lodówki, nakłuć widelcem i piec w 150˚C przez około 15 minut. Z mleka, budyniu i cukru przygotować masę budyniową i rozsmarować ją na podpieczonym spodzie ciasta, następie ułożyć rabarbar. Resztę kruchego ciasta pokruszyć na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 180˚C.

Sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni bez pestek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka kisielu wiśniowego
  • sól, pieprz

Wiśnie ugotować. Kisiel rozpuścić w wodzie i wlać do gotujących się wiśni, zagotować i doprawić do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zasadniczą Szkołę Zawodową w Żarkach podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  13