Składniki:
Ciasto:
Opis przygotowania:
Ciasto rabarbarowe:
Rabarbar pokroić, zasypać cukrem i odstawić. Z przygotowanych składników wyrobić ciasto. Na samym końcu dodać śmietanę i żółtka, zagnieść i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć połową porcji ciasta wyjętego z lodówki, nakłuć widelcem i piec w 150˚C przez około 15 minut. Z mleka, budyniu i cukru przygotować masę budyniową i rozsmarować ją na podpieczonym spodzie ciasta, następie ułożyć rabarbar. Resztę kruchego ciasta pokruszyć na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 180˚C.
Sos wiśniowy:
Wiśnie ugotować. Kisiel rozpuścić w wodzie i wlać do gotujących się wiśni, zagotować i doprawić do smaku.
Potrawa została sporządzona przez Zasadniczą Szkołę Zawodową w Żarkach podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.