Składniki (na 4 porcje):
Karmelizowane buraczki w miodzie:
Sos malinowy:
Pieczone ziemniaczki:
Młoda kapusta:
Opis przygotowania:
Buraczki karmelizowane w miodzie:
Buraki gotować około 1h 30 minut. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Masło z miodem podgrzać w garnuszku na małym ogniu około 10 minut- do momentu, aż stanie się brązowe. Dodać buraczki w kostkach i podsmażyć około 5 minut, aż miód całkowicie się skarmelizuje i oblepi buraczki, doprawić do smaku.
Piersi z kaczki naciąć na skórze tworząc kratkę, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny.
Pieczone ziemniaczki:
Ziemniaki wyczyścić i gotować w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzić wodę, osuszyć i wystudzić. Ziemniaki naciąć i polać olejem, posypać solą, pieprzem. Wymieszać dokładnie, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 40 minut w 180˚C.
Sos malinowy:
Maliny wymieszać w patelni, dodać miód i chwilę podsmażyć na małym ogniu, aż maliny całkowicie się rozpadną i oddadzą sok. Dodać ocet balsamiczny, smażyć 1-2 minuty i sos gotowy.
Kaczka:
Pierś z kaczki ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć 8 minut na średnim ogniu. Następnie, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze2 minuty, po czym odwrócić filet na drugą stronę i smażyć 4 minuty na małym ogniu. Następnie umieścić kaczkę w piekarniku (180˚C), gdzie pieką się ziemniaczki i piec około 15 minut. Kaczkę przełożyć, zawinąć w folię i dać jej odpocząć.
Ziemniaczki wyłożyć na talerz, obok karmelizowane buraczki, na nich ułożyć pierś z kaczki i polać sosem malinowym.
Młoda kapusta: Kapustę poszatkować, wrzucić na osolony wrzątek, wyłączyć i pozostawić na około 15-20 minut, odcedzić. Połączyć z cebulką przesmażoną na maśle i koperkiem, doprawić solą, pieprzem i octem winnym.
Potrawa została sporządzona przez Zasadniczą Szkołę Zawodową w Żarkach podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.