Składniki:
Opis przygotowania:
Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie zmienianej 2-3 razy. Wymoczone śledzie wyfiletować i obrać ze skóry a także usunąć duże ości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem. Jabłka poszatkować, dodać je do śmietany razem z cebulą i cukrem. Filety śledziowe ułożyć na półmisku, mlecz przetrzeć przez sito i połączyć ze śmietaną. Następnie wymieszać i zalać śledzie. Podawać z pieczywem.
Śledzie w tradycji wiejskiej to potrawa postna, spożywana w Wielkim Poście, w Adwencie i w piątki. W Wielki Piątek wieczorem lub w Wielką Sobotę rano wynoszono z domu wyciętego z papieru lub z drzewa dużego śledzia i garnek żuru.; wznoszono przy tym okrzyki, były i żartobliwe przyśpiewki. Śledzia wiązano na grubym powrozie nad drogą; obowiązkowo na wierzbie wybierając możliwie suchą gałąź. Gar z żurem zakopywano poza wsią. Była to symboliczna kara dla żuru i śledzia za długi post.
Przygotowywano śledzie w śmietanie z mleczem lub bez mlecza, śledzie w oleju, śledzie z mleczkiem, śledzie marynowane, rolmopsy, pikantne. Aby dania ze śledzi były bardziej atrakcyjne wymyślano coraz nowsze przepisy.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wręczycy Wielkiej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.