Kluski z tarcia, roladki wieprzowe z suszonymi grzybami, modra kapusta

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Roladki wieprzowe z suszonymi grzybami:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • smalec do smażenia

Kluski śląskie:

  • 1 kg Ziemniaków
  • 500 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Czerwona kapusta z jabłkiem (czyli modra kapusta):

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 5 dkg smalcu wieprzowego lub gęsiego
  • 1 mała obrana cebula
  • ¼ l wody
  • 1/8 l czerwonego wina
  • 3 kostki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki borówek do mięsa

 

Sposób przygotowania:

Roladki:

Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, cienko rozbić tłuczkiem. Grzyby ugotować w małej ilości wody (do miękkości), następnie zmielić. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Mięso zwijać z grzybami, spiąć wykałaczką, posypać solą i pieprzem smażyć na smalcu z wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone roladki przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić do miękkości. Z wywaru zrobić sos. Podawać z kluskami.

Kluski śląskie:

Obrane ziemniaki umyć i zetrzeć na tartce dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz mąkę, sól do smaku. Wyrobić i formować kluski, gotować w osolonej wodzie. Podawać ze sosem.

Kapusta:

Kapustę oczyścić zwiędłych liści, następnie umyć, osuszyć i poszatkować. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Roztopić w garnku smalec, włożyć jabłka, chwilę poddusić. Włożyć kapustę, obraną i naszpikowaną cebulę, wlać wino i wodę. Cukier rozpuścić na patelni i zarumienić. Pod koniec duszenia dodać borówki i wymieszać dusić ok. 45 min. Podawać do pieczeni wieprzowej, pieczonej kaczki lub gęsi albo dziczyzny.

 

Rolady wieprzowe z suszonymi grzybami są tradycyjnym posiłkiem okolic Wręczycy Wielkiej. Niegdyś podawane tylko przy większych świętach, jak wesele, komunia, czy chrzciny. Z czasem zaczęły się pojawiać także na stole niedzielnym i w bardzo wielu domach ten zwyczaj jest kultywowany do dziś. Potrawę znano już w okresie międzywojennym XX wieku, kiedy to mięso było bardzo trudno dostępne i dlatego bardzo cenione.

Tereny ziemi kłobuckiej słyną z licznych lasów, dlatego nadzieniem rolad są właśnie grzyby.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wręczycy Wielkiej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  77