Stek wieprzowy z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem grzybów leśnych

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 6 sztuk steku wieprzowego
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • grzyby leśne
  • 3 cebule
  • przyprawy: pieprz, sól, maggi, curry, śmietana kremowa, mąka pszenna, czosnek granulowany

 

Opis przygotowania:

Grzyby usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem cebuli. Ziemniaki, cebulę obrać, zetrzeć na tarce, przyprawić solą, pieprzem, maggi, dodać jaja, mąkę, śmietanę kremową. Wszystko dobrze wymieszać i porcjować na patelni smażąc na oleju. Steki rozbić młotkiem do mięsa, przyprawić pieprzem, solą, maggi, curry, czosnkiem. Smażyć na oleju do uzyskania odpowiedniej kruchości. Podawać na talerzu placek-stek-placek z dodatkiem smażonych grzybów leśnychu.

 

Łatwe w wykonaniu i smaczne placki z grzybami i stekiem wieprzowym. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez „TEAM Rodzinny” z Czarkowa podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  50