Kapuśnica z ziemniakami i suszonymi borowikami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 100 g borowika suszonego
  • 600 ml soku z kiszonej kapusty
  • 600 ml domowej śmietany
  • 20 g zimnego domowego masła
  • 4 średnie ziemniaki

 

Opis przygotowania:

100 g borowika suszonego namoczyć w zimnej wodzie na około 20 minut. Do garnka wlać 600 ml soku z kiszonej kapusty, zagotować. Dodać śmietanę i zahartować. Całość zagotować. Zdjąć z palnika i dodać 20 g masła. Suszone borowiki gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Osobno gotować, do miękkości, w osolonej wodzie 4 średnie obrane ze skórki ziemniaki.
Zupę podać na głębokim talerzu lub w drewnianej misce. Do talerza włożyć jeden ugotowany ziemniak, szczyknąć go łyżką, zalać gorącą zupą, a na wierzch położyć ugotowane kawałki borowików i ozdobić natką pietruszki.

 

Kapuśnica to tradycyjna wiślańska zupa z długoletnią tradycją. Dawniej w każdym domu kisiło się kapustę i było to podstawowe źródło witaminy C, dlatego też używano soku z kiszonej kapusty przy przeziębieniach i wszelkich chorobach bakteryjnych; wzbogacało się tę zupę masłem w celu lepszego nawilżenia przełyku. W dawnych czasach nie było lekarstw, a nasze babcie dobrze wiedziały jak użyć sprawdzonych receptur. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Chatę Olimpijczyka Jasia i Helenki” z Wisły podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  2006