Składniki:
Opis przygotowania:
100 g borowika suszonego namoczyć w zimnej wodzie na około 20 minut. Do garnka wlać 600 ml soku z kiszonej kapusty, zagotować. Dodać śmietanę i zahartować. Całość zagotować. Zdjąć z palnika i dodać 20 g masła. Suszone borowiki gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Osobno gotować, do miękkości, w osolonej wodzie 4 średnie obrane ze skórki ziemniaki.
Zupę podać na głębokim talerzu lub w drewnianej misce. Do talerza włożyć jeden ugotowany ziemniak, szczyknąć go łyżką, zalać gorącą zupą, a na wierzch położyć ugotowane kawałki borowików i ozdobić natką pietruszki.
Kapuśnica to tradycyjna wiślańska zupa z długoletnią tradycją. Dawniej w każdym domu kisiło się kapustę i było to podstawowe źródło witaminy C, dlatego też używano soku z kiszonej kapusty przy przeziębieniach i wszelkich chorobach bakteryjnych; wzbogacało się tę zupę masłem w celu lepszego nawilżenia przełyku. W dawnych czasach nie było lekarstw, a nasze babcie dobrze wiedziały jak użyć sprawdzonych receptur.
Potrawa została sporządzona przez „Chatę Olimpijczyka Jasia i Helenki” z Wisły podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.