Placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i masłem (placki szkubane)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • 200 g masła
  • 1l domowej kwaśnej śmietany

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarle (na tarcinę), odcedzić i dodać jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać w misce. Tak przygotowaną trzycieline, nabrać chochlą i nałożyć na rozgrzaną blachę. Piec i obracać, potem podsuszyć. Upiec tak 12 placków. W międzyczasie w garnku roztopić masło, zalać śmietaną, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru- podgrzać. Przygotować 4 naczynia żaroodporne do których należy wlać niewielką ilość uprzednio przygotowanej śmietany, tak aby przykryć dno, następnie szkubać (rwać na 4 kawałki każdy placek) i układać do naczyń, znowu polać śmietaną i tak przełożyć wszystkie placki.

 

Historia placków pieczonych niegdyś w Wiśle na piecu kaflowym, jadanych przez kilka dni z rzędu, przygotowywanych na kilka sposobów:

Placki ziemniaczane w Wiśle pieczone były zawsze na piecu kaflowym, gdyż taki piec był w dawnych czasach w każdym wiślańskim domu. Jak piec był odpowiednio rozgrzany, a przede wszystkim żeliwne blachy znajdujące się na nim, wtedy przecierało się je wilgotną szmatką do czysta, następnie smarowało szpyrkom i piekło. Placki takie piekło się cały tydzień, na świeżo podawało na wiele sposobów, jednak jak zostały na następne dni, były twarde i bardzo suche (trzymało się je w pieluszce tetrowej) dlatego zapiekało się je ze śmietaną, placki wtedy nasiąkały tą domową śmietaną i były bardzo smaczne. Pamiętają tę tradycję najstarsze osoby w Wiśle. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Chatę Olimpijczyka Jasia i Helenki” z Wisły podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  890