Maćki w kapuśnicy

Odsłuchaj tekst

Zupa z kiszonej kapusty.

 

Składniki:

  • 300 g maćków
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 l wywaru
  • 50 ml śmietany
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • przyprawy do smaku

 

Opis przygotowania:

Ugotowane maćki pokroić w paski, ugotować je. Dodać kapustę kiszoną (nie odsączać). Dodać przyprawy: sól, pieprz itp. Po zagotowaniu podprawić śmietaną.

 

Tę zupę z kiszonej kapusty można często spotkać na Śląsku Cieszyńskim, zazwyczaj serwowano ją w okresie zimowym, ponieważ pomagała uodpornić organizm w ciężkich pracach i warunkach; serwowana zazwyczaj z chlebem lub ziemniakami gotowanymi.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Karczmę u Karola „Karolowy Dwór” z Wisły podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  1388