Stek z jelenia w sosie z zajęczej wątróbki podany z czornymi gałuszkami i sałatką wiosenną

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 400 g jelenia
  • 100 g wątróbki zajęczej
  • 300 g ziemniaków
  • 250 ml śmietany
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • pomidor
  • ogórek
  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 5 sztuk rzodkiewki
  • 100 ml sosu winegre

 

Opis przygotowania:

Stek ugrillować, pod koniec grillowania doprawić, wątróbkę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Usmażyć całość i dodać zawiesinę utworzoną z mąki, wina białego i bulionu drobiowego. Zagęścić sos. Doprawić solą, pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Podać z gałuszkami fusatemi i sałatką wiosenną.

Stek z jelenia jest odświętną potrawą myśliwską.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Karczmę u Karola „Karolowy Dwór” z Wisły podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  11