Składniki:
Opis przygotowania:
Kaszę gryczaną zblendować na gruboziarnistą mąkę, którą należy przesypać do garnka i ustawić na źródle ciepła. Mąkę prażyć na małym ogniu do uzyskania odpowiedniego przepalenia. Zalać gorącą wodą i prażyć do uzyskania konsystencji na ciasto. Zawartość garnka przełożyć do miski by ostygło. Połączyć z mąką ziemniaczaną i żółtkami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kluski i gotować na osolonej wodzie do miękkości. Twaróg zblendować ze śmietaną, dodać posiekany rozmaryn i doprawić solą oraz pieprzem.
Medaliony serwować na talerzu z dodatkiem klusek i twarogu.
Danie z koziny nawiązuje do historii i legendy miasta Koziegłowy oraz hodowli kóz na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „EM” z Koziegłów podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.