Medaliony z koziny smażone na klarowanym maśle podane z kluskami gryczanymi i twarogiem z rozmarynem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 g mięsa koziego
  • 20 g marchwi
  • 20 g selera
  • 20 g pietruszki
  • 50 g koziej nalewki
  • 1 g liścia laurowego
  • 2 g ziela angielskiego
  • 2g jagód jałowca
  • żółtko
  • pieprz
  • sól
  • 250 g twarogu koziego
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 2 g rozmarynu
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Kaszę gryczaną zblendować na gruboziarnistą mąkę, którą należy przesypać do garnka i ustawić na źródle ciepła. Mąkę prażyć na małym ogniu do uzyskania odpowiedniego przepalenia. Zalać gorącą wodą i prażyć do uzyskania konsystencji na ciasto. Zawartość garnka przełożyć do miski by ostygło. Połączyć z mąką ziemniaczaną i żółtkami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kluski i gotować na osolonej wodzie do miękkości. Twaróg zblendować ze śmietaną, dodać posiekany rozmaryn i doprawić solą oraz pieprzem.

Medaliony serwować na talerzu z dodatkiem klusek i twarogu. 

 

Danie z koziny nawiązuje do historii i legendy miasta Koziegłowy oraz hodowli kóz na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „EM” z Koziegłów podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  23