Składniki:
Opis przygotowania:
Ciasto:
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopić masło. Ubić lekko żółtka i zmieszać z masłem i czekoladą. Ubić białka z dodatkiem soli oraz cukru pudru i wanilii. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę delikatnie mieszając, dodać mąkę i całość dobrze wymieszać. Całość piec w temperaturze 180˚C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto przekroić na 2 części, nasączyć rumem lub brandy, przełożyć powidłami morelowymi (najlepiej własnej domowej roboty w okresie zbiorów moreli).
Przygotować polewę czekoladową z czekolady i całość oblać polewą.
Podane na talerzu porcelanowym z bitą śmietaną i powidłami morelowymi.
Tort rozpoczął swoja historię w Wiedniu, jako deser stworzony przez młodego kucharza dla księcia Austrii. Sukces potrawy był spory, tort szybko okrzyknięty został "królem deserów". Wraz z upływem czasu kuchnia Austrii wywarła wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego. Dzisiejsza obecność Tortu Sachera także na Górnym Śląsku zwłaszcza w regionach graniczących ze Śląskiem Cieszyńskim dowodzi jego wspaniałości.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Zacisze” z Brzeźc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.