Tort Sachera

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • mąka tortowa
  • cukier puder
  • gorzka czekolada
  • masło
  • jajka
  • konfitura morelowa
  • śmietana 30%
  • sól
  • wanilia
  • rum lub brandy

 

Opis przygotowania:

Ciasto:

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopić masło. Ubić lekko żółtka i zmieszać z masłem i czekoladą. Ubić białka z dodatkiem soli oraz cukru pudru i wanilii. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę delikatnie mieszając, dodać mąkę i całość dobrze wymieszać. Całość piec w temperaturze 180˚C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto przekroić na 2 części, nasączyć rumem lub brandy, przełożyć powidłami morelowymi (najlepiej własnej domowej roboty w okresie zbiorów moreli).
Przygotować polewę czekoladową z czekolady i całość oblać polewą.

Podane na talerzu porcelanowym z bitą śmietaną i powidłami morelowymi.

 

Tort rozpoczął swoja historię w Wiedniu, jako deser stworzony przez młodego kucharza dla księcia Austrii. Sukces potrawy był spory, tort szybko okrzyknięty został "królem deserów". Wraz z upływem czasu kuchnia Austrii wywarła wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego. Dzisiejsza obecność Tortu Sachera także na Górnym Śląsku zwłaszcza w regionach graniczących ze Śląskiem Cieszyńskim dowodzi jego wspaniałości.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Zacisze” z Brzeźc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  58