Składniki:
Opis przygotowania:
Flaki oczyszczone i sparzone zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. Odlać wodę. Zalać wywarem, dodać warzywa drobno starte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, gałkę muszkatałową. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, dodać do flaków. Na koniec dodać majeranek oraz odrobinę pieprzu. Doprawić całość do smaku.
Podane w głębokim talerzu z przystrojeniem świeżej pietruszki.
Flaki na polskich stołach gościły już od XVI w. były przysmakiem m.in. króla Władysława Jagiełły. Flaki bardzo dobrze są też znane w państwach sąsiadujących z Górnym Śląskiem jak Niemcy czy Czechy i dalej także w Austrii.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Zacisze” z Brzeźc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.