Składniki:
Opis przygotowania:
Żeberka:
Warzywa pokroić w grube paski, wraz z uprzednio zapeklowanymi i uwędzonymi żeberkami włożyć w rękaw do pieczenia. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piecu w temperaturze 230˚C przez 20 minut następnie w temperaturze 130-150˚C przez kolejne 30 minut.
Panczkrałt:
Ugotować ziemniaki, kapustę kiszoną ugotować i pokroić. Ziemniaki zażegać/ sztamfowane i wymieszać z kapustą. Boczek pokroić i przyrumienić , na patelnię dodać pokrojoną drobno cebulę i razem podsmażyć.
Podsmażony boczek z cebulą dodać i dobrze wymieszać z ziemniakami i kapustą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żeberka od wieków były popularne w całym kraju, także na Śląsku. W wersji wędzonej rzadziej spotykane. Samo wędzenie nie tylko dodawało charakterystycznego dymnego smaku ale także utrwalało mięso przez zepsuciem się. W taki sposób żeberka mogły być przechowywane znacznie dłużej. Natomiast panczkraut - popularny dodatek do żeberek, karminadli czy pieczeni jest prostym, szybkim i tanim, a przy tym bardzo pożywnym daniem.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Zacisze” z Brzeźc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.