Składniki (na 4 porcje):
Ajerkuchy:
Składniki na mus czekoladowy:
Opis przygotowania:
Ajerkuchy:
Wszystkie składniki: mąkę tortową, jajka, śmietanę kwaśną, piwo Tyskie Gronie, cynamon, proszek do pieczenia zmiksować (napowietrzyć) do uzyskania konsystencji ciasta gęstszego od naleśnikowego. Wydrążone i pokrojone w plastry jabłko zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na głębokim oleju.
Mus:
Czekoladę rozpuścić na parze. Gdy czekolada się rozpuści odstawić ją na bok aby chwilę przestygła. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej zmielony pieprz i drobno posiekaną miętę, delikatnie wszystko zmieszać. Przestudzoną czekoladę dodać do foremki i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Gotowe ajerkuchy oprószyć cukrem pudrem, na górę położyć łyżeczkę żurawiny, serwować z musem z białej czekolady.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Enklawa” z Tych podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.