Placki z pokrzywy z sosem z czosnku niedźwiedziego

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Placki:

  • 1,5 cebuli
  • 30 sztuk młodych pokrzyw
  • 2 kurze jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

 

Opis przygotowania:

Placki:

Młode pokrzywy (same czubki) umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrzywy. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu- wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki.

Sos:

Jogurt połączyć z 2 rodzajami czosnku i doprawić.

 

Placki z popularnym dzisiaj "chwastem" a niegdyś docenianą rośliną w medycynie ludowej. Obfita w mikroelementy, witaminy, kwasy organiczne i związki aminowe- pokrzywa.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  490