Składniki:
Placki:
Sos:
Opis przygotowania:
Placki:
Młode pokrzywy (same czubki) umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrzywy. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu- wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki.
Sos:
Jogurt połączyć z 2 rodzajami czosnku i doprawić.
Placki z popularnym dzisiaj "chwastem" a niegdyś docenianą rośliną w medycynie ludowej. Obfita w mikroelementy, witaminy, kwasy organiczne i związki aminowe- pokrzywa.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.