Policzki wołowe w sosie żurkowym z soczewicą i nowalijką glazurowaną

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Policzki wołowe:

  • 450 g policzek wołowych
  • 5 śliwek suszonych
  • 150 g włoszczyzny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Soczewica:

  • 1,5 szklanki soczewicy
  • 1 papryka
  • kolendra
  • pietruszka
  • oliwa
  • sół i pieprz

 

Opis przygotowania:

Mięso po obróbce wstępnej, doprawić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do szybkowaru. Miód, cebulkę i śliwki przesmażyć, dodać do mięsa. Podlać całość bulionem i gotować około 20 minut w szybkowarze.
Soczewicę gotować w wodzie przez około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzić, połączyć z zaprawą z oliwy, papryki i ziół. Dodać resztę składników, przyprawić.

Potrawę można także przyrządzić w sosie własnym z purée z cieciorki (cieciorka - 1,5 szklanki, 1 łyżka musztardy, bazylia, sól i pieprz do smaku). Cieciorkę gotujemy w wodzie ok. 40 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając nieco wody, dodać resztę składników, przyprawić i zblendować. 

 

Wołowe podroby- policzki przygotowane w innowacyjny sposób.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  56