Deser Księżnej Daisy - parfait z chałwy

Odsłuchaj tekst

 Składniki:

  • 1,3 l śmietany 30%
  • 3 dkg cukru
  • 5 zółtek
  • 50 dkg chałwy
  • 10 dkg fig
  • 10 dkg daktyli
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg cukru pudru

 

Opis przygotowania:

Wszystkie bakalie drobno siekamy. Ucieramy cukier z żółtkami, dodajemy 0,3 l podgrzanej śmietany i posiekane bakalie. Pozostałą śmietanę ubijamy i mieszamy. Całość wlewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalki do zastygnięcia.

 

 

Potrawa została sporządzona przez restaurację "Stara Piekarnia" z Pszczyny podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  795