Kołacz z borówkami

Odsłuchaj tekst

 Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 6 dkg cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 4 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 litr jagód

Kruszonka:

  • 30 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 20dkg cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Składniki łączymy i pieczemy w temp. 180 °C przez godzinę. Na wierzch upieczonego ciasta drożdżowego z borówkami dodajemy posypkę ze swojskiego masła.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy "Zagroń" z Istebnej podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  2561