Żur żeniaty

Odsłuchaj tekst

Składniki (6 porcji):

  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 1 l zakwasu na żur
  • 10 g czosnku
  • 50 g cebuli
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • cukier
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Z 3/4 boczku gotujemy wywar. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na wywarze z boczku. Ugotowany boczek wyjmujemy i kroimy w plastry. Pozostały kawałek surowego, wędzonego boczku kroimy w kostkę i topimy na skwarki, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie skwarki, tłuszcz i cebulę łączymy z zupą. Wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czosnek roztarty z solą. Przyprawiamy cukrem, majerankiem i solą.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  1404