Gołąbki bez zawijania

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg mieszanego mięsa
  • 70 dkg białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • mąka do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia

sos:

  • mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 kostki rosołowe

 

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyszczamy i kroimy wraz z cebulą w bardzo drobną kostkę. Mielone mięso wyrabiamy z warzywami, kaszą, jajkami na jednolitą masę. Przyprawiamy. Formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i obsmażamy na tłuszczu. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy przecier pomidorowy, keczup, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Gołąbki wkładamy do sosu i gotujemy ok. godzinę. Po ugotowaniu można jeszcze przyprawić śmietaną i podawać z grubym makaronem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich "Tucznawianki" z Dąbrowy Górniczej podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  216