Składniki:
Kluski:
Rolady:
Kapusta:
Sposób przygotowania:
Rolady:
Mięso rozbijamy, smarujemy musztardą, układamy cebulę, ogórki kiszone i boczek i podsmażamy na tłuszczu. Podsmażoną roladę zaczynamy dusić w bulionie, dodając do sosu wino i musztardę.
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę i dzielimy w misce na 4 części. ¼ zawartości wyjmujemy z miski i w jej miejsce dajemy mąką ziemniaczaną. Do tego dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko i sól. Wyrabiamy masę, formujemy kluski i gotujemy w osolonej wodzie.
Kapusta:
Kapustę szatkujemy i podsmażamy na tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem.
Potrawa została sporządzona przez Beskidzki Klub Kulinarny ze Skoczowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.