Składniki:
Rosół:
Makaron:
Kluski z wątróbki drobiowej:
Opis przygotowania:
Rosół:
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać warzywa oraz przyprawy, doprowadzić wodę do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 godziny.
Makaron:
Do głębokiej miski wsypać mąkę i ubić jajka, dodać sól, widelcem roztrzepać jajka a później ręką wygnieść ciasto. Dobrze wygniecione ciasto rozwałkować wałkiem, zostawić na około 1 godzinę i pokroić w cienkie paski.
Surową wątróbkę przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać przyprawy i pozostałe składniki i wymieszać. Małą łyżeczką kłaść do gotującej się wody. Ugotowany rosół zasypujemy makaronem. Następnie całość na małym ogniu gotujemy jeszcze kilka minut. Rosół z makaronem przelewamy do wazy, dodajemy kluski z wątroby.
Zupa podawana jest na całym Śląsku w niedzielę i świąt podczas uroczystych, rodzinnych obiadów. Podawać w wazie.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Chałupkach podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.