Tort bajeczny

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Zasmażka:

  • 25 dkg masła
  • 15 dkg mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
    składniki połączyć i ugotować.

Ciasto tortowe:

  • 8 jajek
  • 24 dkg mąki
  • 24 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • kakao
  • rum
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały

 

Opis przygotowania:

Rodzynki namoczyć w rumie na 12 godzin. Masło utrzeć z cukrem pudrem i powoli dodawać zasmażkę. Na koniec dodać bakalie. Kremem przekładać ciasto tortowe. Tort podawany był na przyjęcia rodzinne, składniki i wykonanie według starych niezmiennych tradycji.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tworkowa podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  181