Składniki:
Kaczka pieczona z jabłkami:
Modra kapusta:
Czorne kluski:
Sos:
Opis przygotowania:
Kaczkę napełnić jabłkami, czosnkiem, natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 170oC. Tłuszcz ogrzać, dodać wodę zagotować dodać śmietanę, zagotować, dodać zawiesinę z mąki i wody i doprawić do smaku.
Kapustę czerwoną sparzyć, przelać octem, przecedzić, przełożyć do miski dodać posiekaną cebulę i zatarte jabłka, doprawić do smaku, udekorować.
Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, resztę zetrzeć na tarce. Odcisnąć ze skrobi. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać starte ziemniaki, mąkę (1/4 objętości ugotowanych ziemniaków), jajko, wymieszać, uformować i ugotować. „Czorne kluski” sporządza się je z utartych surowych ziemniaków. Kluski te zawdzięczają swoją nazwę temu, że surowe ziemniaki po utarciu ciemnieją, przyjmując kolor ciemno brązowy.
Potrawa sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.