Składniki:
Zapiekanka:
Śledzie:
Opis przygotowania:
Zapiekane warzywa ze zdrowym i lekkostrawnym farszem:
pomidory i ogórki kroimy na pół (ogórki wzdłuż), wybieramy miąższ; pomidory nadziewamy lekko przysmażonym ryżem z dodatkiem pieczarek oraz cebuli. Posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 15 minut. Łódeczki z ogórków wypełniamy pokrojoną w kostkę szynką, papryką, cebulką, wcześniej lekko podsmażoną podsypujemy serem oraz przyprawami. Zapiekać do miękkości.
Śledzie po udorsku:
śledzie zwijać tak, by uformowały się kwiatki, nadziewać je i przystrajać według własnej fantazji.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.