Książęce flaczki z gęsi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • gęś
  • mąka
  • masło
  • włoszczyzna
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • Vegeta
  • koncentrat pomidorowy

 

Opis przygotowania:

Z szyi gęsi (bez skóry) oraz warzyw gotujemy bulion. Po ściągnięciu skóry z piersi oraz szyi, kroimy ją w cienkie plasterki (przypominające flaczki) i przesmażamy na złoty kolor, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na tym tłuszczu podsmażamy pokrojoną również w plasterki pierś z gęsi. Wszystko dodajemy do ugotowanego wcześniej bulionu, a następnie pokrojoną włoszczyznę, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, Vegetę. Gotujemy do miękkości mięsa, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę zrobioną z mąki i masła, dla uzyskania koloru do dajemy łyżkę koncentratu.


Tradycja serwowania flaków, flaczków na Śląsku jest bogata i sięga XIX wieku. Na terenie Pszczyny i okolic w wielu gospodarstwach domowych hodowało się i hoduje nadal gęsi dlatego proponuje się właśnie taką formę flaczków.

 

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

 

Wyświetlenia:  455