Składniki:
Opis przygotowania:
Z szyi gęsi (bez skóry) oraz warzyw gotujemy bulion. Po ściągnięciu skóry z piersi oraz szyi, kroimy ją w cienkie plasterki (przypominające flaczki) i przesmażamy na złoty kolor, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na tym tłuszczu podsmażamy pokrojoną również w plasterki pierś z gęsi. Wszystko dodajemy do ugotowanego wcześniej bulionu, a następnie pokrojoną włoszczyznę, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, Vegetę. Gotujemy do miękkości mięsa, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę zrobioną z mąki i masła, dla uzyskania koloru do dajemy łyżkę koncentratu.
Tradycja serwowania flaków, flaczków na Śląsku jest bogata i sięga XIX wieku. Na terenie Pszczyny i okolic w wielu gospodarstwach domowych hodowało się i hoduje nadal gęsi dlatego proponuje się właśnie taką formę flaczków.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.