Składniki:
Opis przygotowania:
Pierś bażanta rozbić, nałożyć plastry boczku i surowej szynki, zwinąć w roladki, obsmażyć na maśle i podlać wywarem, a następnie dodać liście kapusty włoskiej i dusić do miękkości. Ugotować soczewicę, przetrzeć, dodać starte ziemniaki i kozi ser, wymieszać. Zapiekać w foremkach. Suszone śliwki podsmażyć na maśle, podlać swojskim winem, zagotować i zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
Podajemy na talerzu, na który wylewamy sos, nakładamy liście kapusty, kładziemy przekrojoną w poprzek roladę, obok kładziemy babeczkę
Jedną z rozrywek bogatych Górnoślązaków było polowanie. I na ich stołach często gościło dzikie ptactwo, a kapusta włoska tzw. welszkraut była popularnym dodatkiem warzywnym. Babeczki są prawdopodobnie pomysłem jednej z pra pra babki autora potrawy, której pomysł zyskał uznanie wśród okolicznych sąsiadów i jest praktykowany do dziś.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Valdi Plus” z Mikołowa podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.