Roladki z polędwiczki wieprzowej z nadzieniem śląskim, z pałeczkami śląskimi z modrą kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • boczek
  • kiełbasa
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • ziemniaki
  • czerwona kapusta
  • grzyby
  • mąka
  • jajka
  • śmietana
  • wino czerwone
  • musztarda
  • przyprawy

 

Opis przygotowania:

Potłuczone polędwiczki nadziewamy nadzieniem z boczku, ogórka, kiełbasy, cebuli i musztardy. Zawijamy w rulon obwijając boczkiem dookoła. Przygotowane polędwiczki pieczemy. Pałeczki śląskie przygotowujemy z ciasta jak na "kluski śląskie". Podajemy całą potrawę z sosem grzybowym. Do dania głównego dodajemy modrą kapustę z przyprawami i winem.

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z Gliwic podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  125