Składniki:
Rolady:
Kluski:
Kapusta:
Opis przygotowania:
Rolada:
Płat mięsa schabowego rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą; smarujemy musztardą. Faszerujemy go boczkiem, ogórkami, kiełbasą i papryką. Całość zawijamy w rulon, podpiekamy, a następnie dusimy w wodzie do miękkości.
Kluski:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką ziemniaczaną oraz jajkiem. Wygniatamy ciasto i formujemy z niego kulki, które wrzucamy do wrzącej wody; gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Modro kapusta:
Pokrojoną czerwoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie, następnie odstawiamy ją, aż ostygnie. Kroimy w kostkę boczek i podsmażamy go na patelni. Dodajemy go do kapusty wraz z pokrojoną w kostkę surową cebulą. Wszystko doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.
Rolada, kluski i modro kapusta to tradycyjny obiad, który gości na śląskich stołach w niedzielne popołudnie. Śląscy hajerzy (górnicy) wierzą, że korzenie tego dania sięgają wieku XIX, a kluski wymyślono właśnie dla nich bo trzymają się w żołądku dłużej od ziemniaków, za to rolada, która jest faszerowana tłustym boczkiem i kiełbasą daje siły na ciężką pracę w kopalni. Przepis ten pochodzi z okolic powiatu wodzisławskiego jest przekazywany z pokolenia na pokolenie drogą ustną.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas VI Festiwalu Kuchni Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.