Składniki:
Zupa:
Kluseczki:
Opis przygotowania:
Miąższ dyni kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy. Po zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem trzcinowym. Na końcu zaprawiamy zupę śmietanką. Ze składników na kluseczki zgniatamy ciasto dość twarde. Ścieramy je na tarce w łezkę i gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Zupę podajemy z kluseczkami, posypaną uprażonymi na suchej patelni migdałami, jeśli ktoś lubi - z odrobiną cynamonu.
Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.