Królik w śmietanie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Królik:

  • 1 królik (ok. 1,5 kg)
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wina jabłkowego do podlania
  • bulion do podlewania
  • masło sklarowane do smażenia
  • 1 szkanka wiejskiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn

Kluseczki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 3 łyżki posiekanych ziół
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka kartoflana
  • sól

Surówka:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • siekane orzechy
  • listki sałaty do dekoracji

 

Opis przygotowania:

Królik:

Królika czyścimy, kroimy na porcje, nacieramy solą, pieprzem i przyprawami - odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Szpikujemy królika plastrami boczku, smażymy na rumiano na maśle sklarowanym ze wszystkich stron. Podlewamy winem, czekamy aż alkohol odparuje. Przekładamy królika do piekarnika, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Gdy królik jest prawie miękki przekładamy go znowu na patelnię, zalewamy sosem z pieczenia zaprawionym śmietanką i dusimy na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie.

Ziołowe kluseczki:

Kluseczki przygotowujemy z przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Dzielimy ziemniaki na 4 części, dodajemy 1/4 objętości ziemniaków mąki, jajo, śmietankę i posiekane drobniutko zioła - wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie.

Surówka z kiszonej kapusty:

Do kiszonej kapusty dodajemy starte w łezkę jabłko, posiekaną cebulę i część posiekanych orzechów oraz kilka łyżek oliwy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i cukrem trzcinowym - mieszamy. Przed podaniem posypujemy orzechami.

Porcje królika serwujemy z kluseczkami i surówką ozdobione listkami sałaty.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  45