Kaczka pieczona

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 kaczki
  • 30 dkg tłuszczu
  • 6-8 średniej wielkości jabłek
  • majeranek
  • sól

 

Opis przygotowania:

Kaczkę natrzeć solą, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na pół godziny. Jabłka w skórkach podzielić na ćwiartki i wybrać komory nasienne. Jamy brzuszne kaczek napełnić jabłkami. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nich kaczkę ze wszystkich stron. Obrumienioną podlać niewielką ilością wody i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, pod przykryciem. Piec do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Kaczkę podzielić na ćwiartki, podawać z ziemniakami oraz sałatkami (ćwikła z chrzanem, sałatka z pora, sałatka z pieczarek).

Nad rzeczką, opodal krzaczka

Mieszkała kaczka dziwaczka

Gospodyni o nią dbała

Zdrową karmą dokarmiała

Gdy dorosła już się stała

Jabłuszkami ją na działa

(Jabłka zdrowe, nie pryskane

Do nadzienia doskonałe)

Kiedy kaczka się smażyła

To sałatki przyprawiła

Ziemniaczki ugotowała

I na stół pięknie podała

Chociaż kaczka dziwna była

W pyszną ucztę się zmieniła

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas VII Festiwalu Kuchni Śląskiej Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  313