Składniki:
Opis przygotowania:
Kaczkę natrzeć solą, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na pół godziny. Jabłka w skórkach podzielić na ćwiartki i wybrać komory nasienne. Jamy brzuszne kaczek napełnić jabłkami. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nich kaczkę ze wszystkich stron. Obrumienioną podlać niewielką ilością wody i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, pod przykryciem. Piec do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Kaczkę podzielić na ćwiartki, podawać z ziemniakami oraz sałatkami (ćwikła z chrzanem, sałatka z pora, sałatka z pieczarek).
Nad rzeczką, opodal krzaczka
Mieszkała kaczka dziwaczka
Gospodyni o nią dbała
Zdrową karmą dokarmiała
Gdy dorosła już się stała
Jabłuszkami ją na działa
(Jabłka zdrowe, nie pryskane
Do nadzienia doskonałe)
Kiedy kaczka się smażyła
To sałatki przyprawiła
Ziemniaczki ugotowała
I na stół pięknie podała
Chociaż kaczka dziwna była
W pyszną ucztę się zmieniła
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas VII Festiwalu Kuchni Śląskiej Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.