Pieczeń wołowa na dziko

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Mięso:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1/2 kostki masła
  • 2-3 cebule
  • kilka ziaren jałowca i pieprzu

Bejca:

  • woda z octem
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

 

Opis przygotowania:

Mięso mocno rozbić i zalać bejcą, odstawić na kilka dni; po wyjęciu mięso umyć i osuszyć, posolić, odstawić na 1 godz. Następnie włożyć do rondla z rozpuszczonym masłem, zrumienić i dodać cebulę, ziarenka jałowca i pieprzu. Dusić pod przykryciem i podlewać wodą. Gdy zmięknie, zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Trochę jeszcze poddusić, po czym pokroić w plastry i polać przecedzonym sosem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Sołectwo Babice podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  313