Żur z kwaśnice

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 1,5 szkl. kwaśnice (woda z kiszonej kapusty)
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 2 jajka
  • sól, magi, szczypta cukru
  • 8 kartofli
  • 50 g słoniny wędzonej

 

Opis przygotowania:

Wodę, kwaśnicę przegotować, mąkę rozdrobić w małej ilości wody, wlać do gotującej się wody i kwaśnicę przegotować; wpić jaja i szybko rozetrzeć widelcem, doprawić do smaku solą, magi i cukrem. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie; słoninę pokroić w kostkę i stopić. Ziemniaki odcedzić, potłuc ze słoniną. Na talerz nałożyć 2 łyżki ziemniaków i zalać żurkiem. Serwować w wazie.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Bluszczowa podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  119