Składniki:
Opis przygotowania:
Ubić pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i limonki oraz herbatę matcha i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać wódkę, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do wysokich kieliszków. Brzeg kieliszka wcześniej umoczyć w wodzie i obsypanym cukrem udekorować kawałkiem limonki i listkami bazylii tajskiej.
Potrawa kuchni śląskiej, nieodzowny element świąt i niedzielnych obiadów. Jednakże przygotowana przez bolgerki - poszukujące nowych smaków, inspiracji, sięgające do kuchni międzynarodowej w tym azjatyckiej - otwiera kuchnię śląską na nowe smaki i ukazuje jako ponadregionalną, którą można łączyć dowolnie z kuchniami świata tworząc tym samym jej nowe, atrakcyjne oblicze.
Potrawa została sporządzona przez „Blogerki” z Chełma Śląskiego podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.