Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • 25 ml wódki
  • 1,5 łyżeczek herbaty zielonej matcha
  • plasterki limonki i bazylia tajska do dekoracji

 

Opis przygotowania:

Ubić pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i limonki oraz herbatę matcha i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać wódkę, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do wysokich kieliszków. Brzeg kieliszka wcześniej umoczyć w wodzie i obsypanym cukrem udekorować kawałkiem limonki i listkami bazylii tajskiej.

Potrawa kuchni śląskiej, nieodzowny element świąt i niedzielnych obiadów. Jednakże przygotowana przez bolgerki - poszukujące nowych smaków, inspiracji, sięgające do kuchni międzynarodowej w tym azjatyckiej - otwiera kuchnię śląską na nowe smaki i ukazuje jako ponadregionalną, którą można łączyć dowolnie z kuchniami świata tworząc tym samym jej nowe, atrakcyjne oblicze.

 

Potrawa została sporządzona przez „Blogerki” z Chełma Śląskiego podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  19