Składniki:
Rosół:
Makaron:
Opis przygotowania:
Bażanta i wołowinę dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą z przyprawami i warzywami gotując ok. 1,5 godz. Przyprawiamy pieprzem, solą do smaku. W międzyczasie przygotowujemy makaron - jaja przepiórcze mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto, które wałkujemy na plastry ok. 1,5 mm, podsuszamy, kroimy w paski ok. 5 cm, a następnie drobno kroimy i suszymy. Ugotowane mięso obieramy od kości i mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko, dobrze wyrabiamy i kulamy małe klopsiki. Klopsiki i makaron gotujemy, jarzyny kroimy w kostkę, rozdzielamy na porcje i zalewamy rosołem ozdabiając natką pietruszki.
Potrawa została sporządzona przez „Team Rodzinny” z Czarkowa podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.