Składniki:
Rolada:
Opis przygotowania:
Rolada mięsna z jelenia:
mięso z jelenia kroimy w płaty, rozklepujemy na cienko, smarujemy musztardą dodając schab wędzony, kiełbasę szynkową, boczek wędzony, ogórek kiszony, cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i szczenie zawijamy. Gotowe rolady pieczemy do uzyskania miękkości. Sos uzyskany z rolad zalewamy przygotowanym roztworem wody, śmietany i mąki oraz przyprawiamy do smaku.
Kluski śląskie białe i ciemne:
ziemniaki obieramy, gotujemy i przeciskamy przez praskę dodając mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Połowę masy oddzielamy i z jednej części formujemy kluski białe. Do drugiej części dodajemy starte ziemniaki, dobrze wyrabiamy i formujemy kluski ciemne. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie.
Kapusta biała i czerwona po śląsku:
siekamy, gotujemy w osobnych naczyniach. W międzyczasie kroimy boczek wędzony i przesmażamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy po połowie do białej i czerwonej kapusty. Do smaku dodajemy sól, pieprz, ocet i cukier.
Kompot z dyni:
Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę i gotujemy z dodatkiem cynamonu i goździków. Do smaku dodajemy ocet i cukier.
Tradycyjnie śląskie danie podawane niegdyś u księcia pszczyńskiego.
Potrawa została sporządzona przez „Team Rodzinny” z Czarkowa podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.