Szpajza

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 8 jaj
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 10 ml rumu kokosowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • wisienki koktajlowe
  • czekolada biała

 

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę wrzącej wody, żółtka utrzeć z cukrem do białości dodając kakao i rum kokosowy. Z dobrze schłodzonych białek ubić sztywną pianę, do żółtek dodawać partiami ubite białka i żelatynę, lekko podmieszać. Gotowy krem wlać do salaterek i wstawić do lodówki. Można serwować w salaterkach, martinówkach i w półmiskach.

Śląski smakołyk serwowany już od XIX wieku, spotykany najczęściej na weselach. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem, przygotowany na dziesiątki sposobów. Szpajza wywodzi się z Górnego Śląska.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  65