Śledziowe trio

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 100 g śledzi
  • 50 ml octu
  • 30 g buraków
  • 30 g pieczarek
  • 20 g miodu
  • 2 szt. jaj przepiórczych
  • 50 g cebuli
  • 120 ml oleju
  • 20 g ogórka kiszonego
  • 20 g ogórka konserwowego
  • 20 g boczku wędzonego
  • 20 śliwki suszonej
  • tymianek
  • anyż
  • szczypiorek
  • pieprz młotkowany
  • piana smakowa do dekoracji

 

Opis przygotowania:

Śledzie moczymy i dzielimy na 3 porcje:

  1.  - marynujemy z pieczarkami, cebulą, ogórkiem konserwowym, podajemy na pieczonym z miodem i anyżem buraku, dekorujemy pianą smakową,
  2.  - rolujemy z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką i smażymy w oleju, podajemy chrupiący,
  3. - ze śledzia, ogórka, cebuli, szypiorku, jaj robimy sałatkę śledziową, dekorowaną jajem benedyktyńskim w koszulce,

Trzy małe zakąski podajemy na podłużnym półmisku, dekorując młotkowanym pieprzem.

 

"Pogrzebanie basa" to zapomniany obrzęd odbywający się w ostatni dzień karnawału. Zabawa ta polega na pozbawieniu basetli co jakiś czas jednej struny. "Wdowa" pragnie zemścić się na "basie", że ją opuścił i zapowiada mu, że jak się spotkają na drugim świecie, karmić go będzie samymi śledziami. Śledź towarzyszy niejednemu postnemu daniu.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka z Katowic podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  61