Golonka confit podana na „pańczkraucie” z sosem piwnym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 200 g golonki
  • smalec
  • 50 g czosnku, cebuli, marchwi, selera i pomidora
  • 150 g ziemniaków
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 100 ml piwa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 

Opis przygotowania:

Golonkę doprawiamy czosnkiem, faszerujemy kapustą kiszoną, rolujemy związujemy dratwą i zostawiamy w chłodni na 24 godz. Następnie gotujemy confit 12 godz. w temp. 92oC, wychładzamy. Robimy pańczkraut z kiszonej kapusty i purée ziemniaczanego, przyrządzamy sos piwny z warzywami.

Sposób podania: na dużym talerzu podajemy wypieczone ziemniaki z plastrem golonki i sosem; dekorujemy chrupiącymi warzywami.

Świniobicie to prawie jak święto rodzinne. Zapewnia omastę i mięso na długie zimowe miesiące. W ten czas gospodarze i masorz mają pełne ręce roboty, a roboty przy  świniobiciu jest sporo, nawet dla dzieci znajdzie się robota. Golonki przednie i tylne można zjeść ugotowane w rosole i przyprawione musztardą albo chrzanem, można je uwędzić i zostawić do kapuśnioka.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka z Katowic podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  327