Pieczarki faszerowane bryndzą zapiekane oscypkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 24 duże pieczarki
  • 30 dkg bryndzy
  • 5 małych oscypków
  • 20 dkg masła
  • 2 natki pietruszki
  • 2 cebule
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć nóżki i drobno je posiekać. Kapelusze ułożyć na patelni i podusić ok. 8 min. Drobniutko pokrojoną cebulę i korzonki nóżki pieczarek przesmażyć na maśle, przestudzić. Bryndzę zemleć, połączyć z posiekaną pietruszką, pieczarkami i cebulą, doprawić do smaku. Nadziać kapelusze pieczarek, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać oscypkiem, zapiekać do rozpuszczenia się oscypka.

 

Dawniej w górach do tej potrawy wykorzystywano kapelusze grzybów, które były smażone na blasze, a następnie zapiekane w tzw. "rurze" - (piekarnik w piecu węglowym). Potrawa bardzo popularna w Beskidzie Żywieckim, zwłaszcza w tzw. "worku Raczańskim", gdzie był bardzo duży wypas owiec.

 pieczarki

Potrawa została sporządzona przez Zajazd „Horola – Góralskie Jadło” z Przybędzy k. Żywca podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  137