Zupa rybna z góralskiego pstrąga z ziołowymi grzankami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1,5 kg pstrąga potokowego
  • 3 l wywaru warzywnego
  • 40 dkg grzanek
  • 20 dkg masła
  • 1 cebulka dymka
  • sól
  • pieprz
  • zioła leśne

 

Opis przygotowania:

Pstrąga wypatroszyć, odciąć głowy i ogony, do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy głowy i ogony; gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie filety z pstrąga kroimy na dzwonki 2-3 cm, smażymy grzanki na maśle, posypujemy je ziołami i solą, przecedzamy wywar żeby był klarowny i dodajemy dzwonki pstrąga, gotujemy jeszcze 15 min. Podajemy zupę posypując ją gorącymi grzankami.

 

Przepis pochodzi ze wsi Przybędza, położonej 7 km od Żywca. Kiedyś rzeki i potoki górskie były czyste i obradzały w pstrągi, co powodowało, że można je było łowić na tzw. "rękę".

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zajazd „Horola – Góralskie Jadło” z Przybędzy k. Żywca podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  144