Składniki:
Rolada:
Cimorajda:
Buraczki:
Opis przygotowania:
Rolada z udka króliczego:
Z udka królika wyciąć jedną kostkę. Lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem. Marchewkę, ogórek, cebulę pokroić w kostkę. Mięso od wewnętrznej strony posmarować musztardą i ułożyć na tym pokrojone warzywa. Zawinąć wszystko w roladę. Obtoczyć ją w mące i podsmażyć na smalcu. Podlewać wywarem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Cimorajda:
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i zieleniatki pokroić i kostkę, podsmażyć na smalcu. Jaja ubić do białości i wymieszać z wszystkimi składnikami. Przełożyć do foremki i piec w temp. 180oC przez ok. 20 min.
Buraczki:
Buraki gotowane i cukinie marynowaną pokroić w kostkę i połączyć.
Potrawa została sporządzona przez „Restaurację EM” z Koziegłów podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.