Składniki:
Opis przygotowania:
Wywar z kurczaka:
umyte korpusy z kurczaka gotujemy powoli z małą ilością marchewki, pietruszki, cebuli oraz selera.
Włoszczyzna:
kalarepę, marchewkę, pietruszkę i seler po wcześniejszym obraniu kroimy w precyzyjną kostkę.
Boczek:
kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni.
Fondant z ziemniaka:
wykrojony tymbal z ziemniaka smarujemy klarowanym masłem, owijamy papierem pergaminowym i smażymy w temperaturze 200oC od 15 do 20 minut.
Stok z kurczaka:
mieszamy z mieszanką warzyw krojonych i gotujemy do 20 do 30 minut. Dodajemy liście kalarepy (bardzo drobne paseczki) oraz minimalną ilość zasmażki.
Sposób serwowania: w centralnym punkcie talerza wstawiamy ziemniak fondant. Zalewamy talerz zupą i dekorujemy kiełkami oraz boczkiem.
Potrawa została sporządzona przez restaurację „Hotelu Podkowa **** Wellness & Spa” z Siewierza podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.