Składniki (na 8 porcji):
Ciasto:
Farsz:
Sos z kurek:
Mix przypraw do polędwiczek:
Polędwiczki:
Warzywa:
Opis przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Polędwiczki dokładni obtoczyć w mieszance przypraw. Obsmażyć je na patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać sokiem z jabłek i podlać wodą. Piec w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć wieprzowinę z naczynia. Wlać do naczynia resztę wody. Dokładnie wymieszać z pozostałościami po mięsie i wstawić na 10 minut do piekarnika. Mięso pokroić po 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika i podawać z sosem oraz uszkami (polane sosem z kurek).
Kurki podsmażyć lekko na maśle, dodać rozdrobnioną cebulę. Po zeszkleniu się cebuli dodać śmietanę, zredukować, doprawić do smaku.
Zagnieść ciasto. Zrobić farsz: grzyby ugotować, odcedzić, zimne zemleć przez maszynkę, do miseczki dać grzyby, jajko, usmażoną na złoto cebulkę, dodać mannę i doprawić do smaku przyprawami. Ciasto cieniutko rozwałkować, wykrawać małe kwadraciki i dawać w środek farsz po czym sklejać na uszka. Gotować w osolonej wodzie.
Warzywa obrać, rozdrobnić (krojąc w "zapałki"), podsmażyć na odrobinie masła, podlać niewielką ilością bulionu, doprawić solą i pieprzem.
Potrawa została sporządzona przez „Śląskich Smakoszy” z Bytomia podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.