Składniki:
Opis przygotowania:
Owoce zalać przegotowaną ostudzoną wodą i zostawić na noc. Do rondla włożyć wędzony boczek, zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. Po 50 minutach dodać cynamon, namoczone owoce, sok i otartą skórkę z cytryny, cukier, sól, pieprz i dalej gotować bez przykrycia około 30 minut. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na 10 plastrów (jednakowych). Sos odparować, zagęścić rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną, doprawić, zagotować. Ugotowane owoce ułożyć na ogrzanych talerzach, na nich pokrojony boczek, polać sosem. Podawać z knedlami lub kluskami śląskimi.
Himmelreich („Śląski raj”) to potrawa, która rozpowszechniła się szeroko poza granice śląska i cieszyła podniebienia nawet koronowanych głów.
Potrawa tradycyjna z obszaru Górnego Śląska
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT