Himmelreich (wieprzowina po śląsku)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • na 10 porcji, waga 1 porcji boczku – 120 g
  • 1400 g wędzonego chudego boczku
  • 1000 g mieszanych suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele)
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • sól, cukier, pieprz,
  • kawałek kory cynamon

 

Opis przygotowania:

Owoce zalać przegotowaną ostudzoną wodą i zostawić na noc. Do rondla włożyć wędzony boczek, zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. Po 50 minutach dodać cynamon, namoczone owoce, sok i otartą skórkę z cytryny, cukier, sól, pieprz i dalej gotować bez przykrycia około 30 minut. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na 10 plastrów (jednakowych). Sos odparować, zagęścić rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną, doprawić, zagotować. Ugotowane owoce ułożyć na ogrzanych talerzach, na nich pokrojony boczek, polać sosem. Podawać z knedlami lub kluskami śląskimi.


Himmelreich („Śląski raj”) to potrawa, która rozpowszechniła się szeroko poza granice śląska i cieszyła podniebienia nawet koronowanych głów.

 

 

Potrawa tradycyjna z obszaru Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1020