Marchwiak (ciasto marchewkowe)

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 600 g tartej marchewki
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 12 ml oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (ok. 4 g)
  • 80 g suszonych śliwek

 

Opis przygotowania:

Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach, przełożyć do miski z cukrem, żółtkami, mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i pokrojonymi śliwkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą składników. Wyrobić delikatnie na jednolitą masę i przełożyć do blaszki. Piec ok. 35 min. w temperaturze 180oC.

 

 

Potrawa tradycjna regionu Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1711